sâmbătă, 23 aprilie 2011

VIDEO - Cum au fost descoperite scheletele a doi sfinţi care au murit îngropaţi de vii

VIDEO - Cum au fost descoperite scheletele a doi sfinţi care au murit îngropaţi de vii

de Ioana NICOLESCU Postat la: 22.04.2011 08:00 Ultima actualizare: 22.04.2011 13:47
Crisant şi Daria, deşi căsătoriţi, au făcut un jurământ de castitate pentru a-şi dedica viaţa lui Dumnezeu
Scheletele a doi sfinţi, soţ şi soţie, îngropaţi de vii acum 1.700 de ani drept pedeapsă pentru că răspândeau creştinismul, au fost descoperite într-o criptă dintr-o mănăstire din nordul Italiei, informează National Geographic. Cei doi au murit tineri şi, potrivit legendei, virgini.
National Geographic a realizat un documentar despre felul în care au fost descoperite osemintelor sfinţilor Crisant şi Daria, doi tineri căsătoriţi care au făcut un jurământ de castitate pentru a-şi dedica viaţa lui Dumnezeu. Martirii au fost îngropaţi de vii de către autorităţile romane în jurul anului 283 d.Hr. Cei doi îi converteau pe romani la creştinism, ceea ce era ilegal la vremea respectivă.

Biserica Romano-Catolică a acceptat ca investigaţia să aibă loc. "Este pentru prima dată când putem testa autenticitatea rămăşiţelor unui sfânt. Într-un fel, este o mişcare neobişnuită pentru Biserica Catolică, care şi-a asumat riscul de a pune o întrebare ştiinţifică ce ar fi putut distruge mitul", spune producătorul documentarului.
Craniile au fost păstrate în sculpturi de aur timp de 500 de ani
Scheletele au fost descoperite în cripta unei mănăstiri din oraşul Reggio Emilia. Rămăşiţele sfinţilor se află acolo de 1.000 de ani şi au fost descoperite în 2008, când muncitorii care lucrau la renovarea mănăstirii au dat peste o criptă ce adăpostea 300 de oseminte. Scheletele sfinţilor se aflau în cufere de lemn ce purtau sigiliul episcopului oraşului. Timp de 500 de ani, craniile celor doi sfinţi au fost sigilate în două sculpturi din aur şi argint - busturi ale lui Crisant şi Daria, venerate de catolici de-a lungul secolelor.
Vârsta şi sexele celor două schelete au fost identificate cu ajutorul testelor ADN. O coastă a fost luată de la fiecare şi pisată într-o pudră fină care a fost apoi analizată. Femeia a murit când avea în jur de 20 de ani, în timp ce bărbatul a decedat la vârsta de 17-18 ani - oasele lui erau încă în creştere la momentul morţii. Testele arată ce cei doi au murit undeva în perioada 80 - 340 d.Hr. "Am confirmat vechimea scheletelor şi faptul că au trăit în aceeaşi perioadă. Într-adevăr, este foarte probabil să fie Crisant şi Daria", au adăugat cercetătorii de la Universitatea din Torino.
De asemenea, testele au arătat o concentraţie destul de mare de plumb, o intoxicaţie care, la vremea aceea, se găsea numai la aristocraţii romani. Substanţa exista în apa potabilă din sistemul de alimentare roman. Apa adusă de apeducte în oraş ajungea în principal în casele celor bogaţi.
Legenda sfinţilor Crisant şi Daria
Potrivit legendei, Crisant şi Daria au fost persecutaţi pentru că erau creştini şi îi converteau pe romani la religia lor. Crisant s-a născut în Egipt într-o familie aristocratică romană. Tatăl său a fost rechemat la Roma de către împăratul Valerian şi numit senator. Tânărul avea preocupări filosofice şi în urma unui sfat primit de la un înţelept s-a convertit la creştinism. Tatăl său, revoltat de decizia lui, l-a închis în temniţa casei, unde a încercat să-l corupă cu vin şi femei.
Sfinţii Crisant şi Daria
Tatăl lui Crisant i-a aranjat fiului şi căsătoria cu o fecioară vestală, Daria. Fata, convertită la creştinism, face cu alesul său un jurământ de castitate şi îşi păstrează fecioria. Exemplul lor este urmat şi de alţi cetăţeni romani care se convertesc la creştinism, inclusiv tribunul Claudius.
"Ca doi oameni să se căsătorescă fără să întreţină vreodată relaţii sexuale şi să aibă copii este împotriva valorilor romane", spune Candida Moss, expertă în creştinismul timpuriu la Universitatea Notre-Dame, citată de National Geographic. Însă cel mai grav din punctul de vedere al autorităţilor romane a fost faptul că cei doi au convertit şi alţi cetăţeni romani la creştinism.
Crisant şi Daria au fost îngropaţi de vii
Autorităţile romane i-au arestat pe cei doi soţi, pe Crisant aruncându-l într-o temniţă şi pe Daria ducând-o într-un bordel. Potrivit legendei, două miracole s-au întâmplat: temniţa s-a transformat într-o grădină şi onoarea Dariei a fost apărată de către un leu.
Cei doi au fost condamnaţi la moarte şi îngropaţi de vii, iar locul în care au fost omorâţi a devenit destinaţie de pelerinaj. Rămăşiţele celor doi au ajuns în secolul XI în cripta unei mănăstirii din nordul Italiei, unde au fost descoperite în 2008.
Ilustraţie medievală. Sfinţii Crisant şi Daria
sursa; gandul.info

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu