miercuri, 1 august 2012

O zi buna

Un zâmbet dulce în zi de aniversare

Link to O zi buna

Posted: 01 Aug 2012 06:46 AM PDT
1 august - 4 ani de OZB
La mulţi ani!
Hello! Azi împart o zi specială cu oameni speciali. Deşi departe, deşi necunoscuţi, totuşi atât de aproape de sufletul meu, cititorii OZB, răspândacii de voie-bună! Vă trimit pe cale virtuală un zâmbet dulce în zi de aniversare.
Şi despre ce a-şi putea povesti dacă nu despre O ZI BUNĂ! E evident nu-i aşa?
De ceva vreme încoace am tot pomenit că O zi bună începe cu fiecare dintre noi în parte. Dar ce înseamnă mai exact asta? Cum ne mutăm de la această idee frumoasă la fapte practice şi rezultate concrete?
Dacă ar fi să vorbim despre O zi bună folosind o formulă simplă aceasta ar putea fi:
O zi bună = Sunt ok + Îmi place ce fac + Am ceea ce îmi doresc.
Dacă analizăm datele acestei formule vom ajunge la concluzia că e mai mult imposibil să ai o zi bună decât posibil… De câte ori de-a lungul zilei nu eşti bine fizic sau emoţional? De câte ori ai de făcut lucruri care nu-ţi plac? Iar cât despre lipsurile din viaţa ta cu siguranţă am putea face cu ele o listă cuprinzătoare, nu-i aşa?
Când vedem aşa expuse lucrurile, devine cam clar de ce de cele mai multe ori zilele noastre sunt rele, şi mai rar putem afirma că ne sunt bune. În practică nu avem o zi bună atunci când nu suntem ok: poate suntem bolnavi, poate supăraţi, poate nervoşi, poate indecişi; sau atunci când ceea ce facem nu ne prieşte: e prea greu, e obositor, e fără logică, o facem că suntem obligaţi; sau atunci când nu avem ceea ce ne dorim: şi oricât de recunoscători am fi pentru lucrurile bune din viaţa noastră, nu cred că nu este om care să nu-şi mai dorească câte una alta din ce nu are… adică, dacă e să fim oneşti cu noi înşine, nu avem o zi bună în cea mai mare parte a timpului, urmând formula de mai sus.
Azi, la 4 anişori de OZB eu îţi pun următoarea întrebare: Oare câţi dintre noi apreciem, preţuim faptul că în noi există viaţă? Că avem această şansă de a fi vii? Că avem acest corp, un mecanism atât de complex şi minunat în folosinţă? Că putem gândi, înţelege, crea, inova? Că putem simţi?
Indiferent de starea ta fizică şi emoţională, indiferent de ceea ce ai de făcut, indiferent de ceea ce ai sau nu în viaţa ta, calitatea zilei tale depinde de cât de mult ştii să îţi preţuieşti viaţa.
Unii suntem victime. Nu punem mare preţ pe viaţa noastră. Suntem aici dintr-o eroare sau farsă a divinităţii. Totul ne asupreşte. Totul este rău. Ce să mai vorbim de zile bune în acest caz… Ele sunt pentru toţi ceilalţi.
Alţii suntem supravieţuitori. Punem ceva preţ pe viaţa noastră, dar nu atât de mult încât să nu o transformăm într-o luptă. Luăm totul în serios. Trebuie să câştigăm de fiecare dată. Să ne conformăm regulilor, să nu dăm greş. E o adevărată tragedie atunci când lucrurile nu ies cum ne-am dori noi. Zilele bune le avem luptând din greu şi doar în anumite condiţii de noi sau societate impuse.
Ei, dar acum vine partea frumoasă… unii suntem bijutieri. Viaţa noastră este o nestemată, ea are valoare doar pentru că ne-a fost dată, iar rolul nostru este acela de a-i scoate acea valoare minunată la iveală, făcând din ea ceva frumos, ceva cu utilitate. Iar pentru bijutieri o zi bună este de fiecare dată când îşi folosesc măiestria la propria operă de artă.
În realitate nu suntem nici unul doar victimă, doar supravieţuitor sau doar bijutier. Oscilăm dintr-o categorie în alta, dar stăm acolo mai mult sau mai puţin.
Dacă tu te numeri printre cei ce vor să facă din fiecare zi o zi minunată, dincolo de frumoasele cuvinte cu care te hrăneşti, dincolo de grija pe care o porţi trupului tău, dincolo de lucrurile bune pe care le faci… alege să pui preţ pe viaţa ta, aşa imperfectă şi fragilă cum e ea… indiferent de bagajul cu care vii în spinare, indiferent de condiţiile actuale.
Aurul, aur rămâne. El nu şi-a pierdut niciodată de tot valoarea pentru că este ce este. Aşa e şi viaţa ta. Întrebarea mea este tu cât preţ pui pe ea? Poţi să-i simţi valoarea? O accepţi ca valoroasă şi te bucuri de ea?
Te las cu acest subiect de gândire până la următoarea întâlnire. La revenire îţi voi mai povesti despre… O zi bună.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu