marți, 23 aprilie 2013

Mărturii ale minunilor de la Biserica Sfânta Treime din Pitești
Mărturii ale minunilor de la Biserica Sfânta Treime din Pitești
În Capitală și în ţară, în lăcașurile ortodoxe , cei împovăraţi de suferinţe trupești și sufletești se roagă la icoane făcătoare de minuni și la sfinte moaște, convinși fiind că doar cu ajutorul divin pot obţine mântuirea de necaz.
Deseori, în jurul acestor necăjiţi există prieteni și rude care privesc cu îndoială minunile înfăptuite de puterea rugăciunii rostite lângă sfintele odoare religioase, recunoscute pentru puterea lor miraculoasă. Pentru cei care nu cred în tainele dumnezeiești, minunile se petrec într-un mod „ciudat", greu de înţeles.
 

Pelerinaje la Biserica Sfânta Treime din Pitești
Biserica Sfânta Treime din municipiul Pitești este monument istoric și datează din secolul al XVII-lea. Credincioșii care se roagă în sfântul lăcaș spun că aici se înfăptuiesc minuni și de aceea biserica este un loc de pelerinaj nu numai pentru piteșteni, ci și pentru credincioșii din judeţul Argeș.
 

Construită în secolul al XVII-lea pe locul unui fost Schit, Biserica „Sfânta Treime" se remarcă printr-un stil arhitectural aparte, care inspiră duhovnicie.
 

Din momentul în care pelerinul pășește în pridvorul sfântului lăcaș, încadrat de zidurile groase protectoare, lasă în urmă lumea laică și se îndreaptă cu pași încrezători spre un loc al mântuirii de necazuri. În această casă a Domnului, albă ca lumina taborică, se înalţă rugăciuni către Sfânta Treime, iar icoanele zugrăvite în sfântul lăcaș și numeroasele scene biblice, care împodobesc interiorul bisericii, cheamă în tăcere credincioșii la rugăciune.
Pelerinii vin zi de zi să se roage pentru sănătate și pentru spor în casă, pentru o slujbă mai bună sau pentru a scăpa de efectul vrăjilor și de răzbunarea dușmanilor. S-a dus vestea că persoanele necăsătorite își găsesc sufletul-pereche dacă se roagă la icoanele din biserică, mai ales la icoana Maicii Domnului cu pruncul, descoperită printr-o minune și așezată în biserică încă din anul 1930. Părinţii își botează aici noii-născuţi și se roagă la sfânta icoană pentru sănătatea pruncului lor. După botez, dacă copilul este mai plăpând, starea lui de sănătate se îmbunătăţește considerabil.

 


 

Icoana din vis, protectoarea lăcașului
În anul 1925, vechiul Schit Beștelei a devenit casă parohială. În anul 1930, primul preot paroh din acea vreme, părintele Dumitru Georgian, a visat că în podul bisericii există o icoană veche, părăsită, care o reprezintă pe Maica Domnului. Se credea că icoana a aparţinut unei alte biserici. În urma unor intervenţii de constrcţie, icoana a fost uitată în podul bisericii. Părintele a luat-o, a îmbrăcat-o în argint și a așezat-o la loc de cinste în biserică, cum spune istoria sfântului lăcaș; de atunci, mii de pelerini au găsit alinare rugându-se la sfânta icoană. Biserica mai are și alte odoare : o evanghelie îmbrăcată în argint și un potir suflat cu aur.
În Biserica Sfânta Treime, Sfânta Evanghelie este citită de mai multe ori pe săptămână în cadrul Sfintei Liturghii. De asemenea, amintind de vindecare, slujitorii Domnului în Biserica Sfânta Treime săvârșesc Sfânta Taină a Maslului în fiecare zi de vineri. Scopul acestei slujbe este să restabilească sănătatea trupului și a sufletului în relaţia de rugăciune a drept-credinciosului cu Dumnezeu. Totodată, alături de această slujbă se mai citesc acatistul și rugăciunile de dezlegare de blesteme, de jurăminte și de farmece.
 

În fiecare duminică, biserica devine neîncăpătoare pentru toţi drept-credincioșii care vin să-i cinstească pe Creatorul lor, pe Maica Lui după trup, pe prietenii Lui apropiaţi - sfinţii, îngerii și Sfânta Lui Cruce biruitoare a morţii.
 

Există mulţi enoriași și pelerini care manifestă o evlavie aparte pentru Maica Domnului, al cărei chip este zugrăvit în stânga ușilor împărătești. Adesea, dis-de dimineaţă, preoţii îi găsesc pe credincioși îngenuncheaţi în faţa chipului Maicii Domnului, rugându-se pentru izbăvirea de necazul lor.
„?ara noastră este binecuvântată și cercetată încă de Maica Domnului care ne-a dat multe icoane făcătoare de minuni; în timp, acestea s-au dovedit făcătoare de minuni :ele vindecă boli, dezleagă nerodirea și alină toată durerea sufletească și trupească. Marile minuni, care le covârșesc pe toate celelalte prin aceea că înduplecă și voinţa liberă și rea a omului, sunt îndreptarea sufletului, curăţirea de patimi, eliberarea din jugul păcatului - stări pe care le trăiesc și cei care se roagă Maicii Domnului, a cărei icoană este cinstită în lăcașul închinat Sfintei Treimi", ne spune părintele Marius Costache, preot paroh.

Autor: click.ro
Sursa: www.click.ro  Joi, 18 Aprilie 2013

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu