duminică, 2 iunie 2013

Cuvânt testamentar al părintelui Iustin Pârvu de la mănăstirea Petru Vodă


Cuvânt testamentar al părintelui Iustin Pârvu de la mănăstirea Petru Vodă
Parintele si-a exprimat dorinta ca, in cazul unui deces, viitorul al Manastirii sa fie parintele de la .
In ultimele zile la chilia parintelui Iustin au venit preoti si monahi pentru a-l vedea, de la fiecare si-a cerut iertare si i-a binecuvantat.
Joi (ieri), la privegherea de noapte, parintii de la Manastirea Secu au adus sfintele moaste ale parintelui Antim Gaina, un mare duhovnic al manastirilor nemtene care l-a povatuit pe parintele Iustin pe calea monahismului, fiindu-i si duhovnic.
Vineri (azi), la ora vecerniei, a venit mitropolitul Teofan al Moldovei pentru a se ruga impreuna cu parintii din manastire pentru sanatatea parintelui Iustin. S-a slujit Taina Sfantului Maslu la care a participat si mitropolitul. Dupa savarsirea Sfantului Maslu parintele Iustin a cerut sa vina IPS Teofan, in chilia sa, pentru a discuta cateva lucruri. Parintele Iustin l-a rugat pe mitropolit sa trimita o scrisoare, din partea sa, patriarhului Daniel in care sa ceara iertare si dezlegare de pacate; in locul sau a dorit sa ramana staret parintele Hariton de la manastirea Durau. Dorinta parintelui Iustin a fost ca cei ce raman in urma, in manastire, sa aiba relatii bune cu ierarhia Bisericii: “Fara ura, fara rautate”. Cuvintele parinteui Iustin au pus un accent deosebit pe: unitate, dragoste, ascultare. Si-a exprimat dorinta ca obstea sa faca ascultare totala de parintele Hariton. Parintele Hariton a intrat in monahism la Manastirea Petru Voda, a fost calugarit de parintele Iustin, iar ca duhovnic la manastirea Durau a mers din ascultare fata de sfintia sa.
Mentionez ca starea fizica a parintelui Iustin nu este imbucuratoare, in schimb era foarte lucid si marturia sa este inregistrata. Cand parintele Iustin a spus acestea, mitropolitul a chemat preotii care au slujit la maslu sa vina (in chilie) sa auda cele mentionate de pr Iustin si sa-si i-a ramas bun de la sfintia sa: “Ne luam ramas bun pentru seara aceasta, dar asta nu inseamna ca parintele Iustin v-a pleca chiar acum dintre noi. Fiecare sa mearga la chilia lui cu pace ca noi nu stim ce va randui Dumnezeu. Poate sa il mai tina inca multi ani printre noi” a spus IPS Teofan incurajandu-i pe cei prezenti.
Despre decizia parintelui Iustin, IPS Teofan a spus: “As dori sa nu incerce nimeni sa influienteze decizia parintelui Iustin, ca n-ar fi mai bun ala sau altul… E decizia parintelui Iustin si trebuie respectata intocmai. Daca parintele isi va reveni si va lua o alta decizie vom vedea atunci, in functie de care ii va fi dorinta, ramane in vigoare ce a spus ultima data, ultimul cuvant”.
ieromonah Eftimie Mitra 31 mai 2013
P.S.: Pe langa acest cuvant testamentar, lasat prin viu grai, parintele Iustin a mai raspuns unor intrebari legate de neamul romanesc si ierarhia bisericii: http://apologeticum.wordpress.com/2013/06/01/cuvinte-tari-spuse-de-pe-patul-suferintei-de-parintele-justin/
sursa; napocanews

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu