marți, 25 iunie 2013

Sfântul Ioan Botezătorul, patronul spiritual a mai multor biserici şi mănastiri din Arhiepiscopie


Sfântul Ioan Botezătorul, patronul spiritual a mai multor biserici şi mănastiri din Arhiepiscopie
În acest an, în Biserica Ortodoxă, de praznicul „Sfintei Treimi” s-a sărbătorit şi „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”. Sfântul Ioan a fost fiul lui Zaharia şi al Elisabetei, din neamul preoţesc al poporului ales. El a fost dăruit de Dumnezeu, în urma multor rugăciuni ale părinților săi, care erau înaintaţi în vârstă. Naşterea “Sfântului Ioan Botezătorul” a fost fixată de Biserică la trei luni după Buna Vestire şi la şase luni înainte de praznicul Naşterii lui Iisus Hristos.
Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” din cartierul clujean Mărăşti, în sărbătoare
Numeroase biserici şi mănăstiri din Arhiepiscopia Clujului, patronate de „Sfântul Ioan Botezătorul” şi-au sărbătorit astăzi hramul. Printre locașurile de cult ocrotite de „Sfântul Ioan Botezătorul” se numară biserica din cartierul clujean Mărăşti, de pe strada Fabricii nr 2-4. Istoria acestei parohii este una aparte. Construcția locașului de cult a început în 1937.Mai întâi a fost construită o capelă în incinta școlii “Ioan Agarbiceanu”. Datorită dificultăților războiului credincioșii au fost nevoiți să se mute şi, pentru un timp, slujbele au fost ținute în casele unor familii. În 1957 biserica a obținut un teren pe fosta stradă a Cărămidarilor, unde după 1990 s-a construit o nouă capelă. Câțiva ani mai târziu au fost demarate lucrările la noua biserică. Potrivit părintelui paroh Mihai Colț, în timpul regimului comunist, în anul 1983, când Nicolae Ceauşescu a vizitat municipiul Cluj-Napoca, biserica a fost acoperită cu drapele şi trecând neobservată, a scăpat de pericolul demolării.
La subsolul acestei biserici funcţionează de câţiva ani un cabinet de asistenţă socială care oferă ajutor financiar şi moral câtorva zeci de familii sărace din cuprinsul parohiei.

Credincioşii din cartierul clujean Borhanci şi-au cinstit patronul spiritual
Biserica Parohiei din cartierul clujean Borhanci şi-a cinstit astăzi patronul spiritual, pe „Sfântul Ioan Botezătorul”. Cu prilejul hramului, pr. paroh Mircea Man a oficiat Acatistul Sfântului Ioan Botezătorul şi Sfânta Liturghie, mulţumind lui Dumnezeu alături de credincioşi pentru ocrotirea şi ajutorul dat în construirea noii biserici.
Biserica veche din zona Borhanci datează din 1960 şi a fost reabilitată pe parcursul anilor, însă din cauza vechimii şi a spaţiului limitat s-a luat decizia construirii unui nou locaş de închinare. Potrivit părintelui paroh, în 2008, a fost dărâmată vechea clădire și au început lucrările la noua biserică. În acel an a fost pusă și piatra de temelie a noului locaș de cult. În 2011 au fost demarate lucrările de pictură, finalizate în același an, în luna octombrie. Anul trecut a fost sfințit locașul de rugăciune ocrotit de Sfântul Ioan Botezătorul din parohia Borhanci de către ÎPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei.
Mănăstirea bistrițeană Salva, în sărbătoare
Sfântul Ioan Botezatorul este ocrotitorul spiritual al bisericii de lemn a mănăstirii de la Salva. Aşezământul de călugărițe a fost înființat în anul 1994, din inițiativa părintelui Dumitru Moraru, parohul din localitate. Biserica din lemn a fost ridicată în doar 30 de zile și a primit hramul “Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”, după cum a declarat stareța mănăstirii Salva, Stavrofora Emanuela Moisa. Deoarece s-a dovedit neîncăpătoare a fost ridicată o biserică mai mare cu hramul “Izvorul Tămăduirii”, care a fost sfinţită în acest an. Odată cu proclamarea solemnă a canonizării Sfinţilor Martiri Năsăudeni, biserica nouă a primit cel de-al doilea hram, întrucât mănăstirea este aşezată în apropierea locului, unde ei au fost martirizaţi.
Grigore Sâmboan, Sursa: Radio Renasterea
http://www.napocanews.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu