joi, 8 mai 2014

Liturghia şi școala duminicală pentru copii


Liturghia şi școala duminicală pentru copii
Din 20 aprilie 2014, prima zi de Paşti, a început derularea proiectului „Liturghia şi Şcoala duminicală pentru copii”, proiect ce se desfășoară cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei la demisolul Bisericii „Schimbarea la faţă” din Cluj-Napoca.
Scopul acestui proiect constă în apropierea copiilor de Biserică, formarea şi dezvoltarea sentimentului moral-religios al acestora prin activităţi atractive, care să le deschidă mintea şi sufletul spre valorile credinţei creştine.
Dacă la prima Liturghie numărul copiilor a fost mai restrâns, începând cu Duminica Tomii numărul acestora a crescut semnificativ, pentru ca în Duminica Mironosiţelor la Sfânta Liturghie să fie prezenţi peste 30 de copii de diferite vârste. După săvârşirea Sfintei Liturghii, copiii participă la activităţi practice, recreative, prin care se încearcă să se cultive în sufletele lor iubirea faţă de Hristos şi Biserica Sa, dragostea, respectul şi admiraţia faţă de valorile creştine, a precizat părintele Vasile Gorcea, coordonatorul proiectului.
Activităţile se desfăşoară în spaţiul eclezial, într-o ambianţă liturgică prin care se stabilesc modalităţi eficiente de comunicare cu ei în frumoasa lucrare de a-i aduce şi a-i păstra statornici în Biserică. În această frumoasă lucrare a Bisericii, părintele Vasile Gorcea este susţinut de doamnele profesoare Maria Mihaela Gorcea şi Rus Voichiţa. Printre activităţile practice se pot aminti „Lanţul rugăciunii”, activitate în cadrul căreia copiii au confecţionat bilețele din fâşii colorate de hârtie şi pe care ei au scris pentru cine se roagă şi pentru ce se roagă. Totodată au decupat steluţe pe care au scris câte un cuvânt din citatul scripturistic „Lăsaţi copiii să vină la Mine şi nu-i opriţi, că a unora ca aceştia este împărăţia lui Dumnezeu”, cuvinte pe care ei le-au aşezat în ordinea corectă, încât la final au obţinut citatul corect din Sfânta Scriptură. În Duminica Mironosiţelor copiii au cântat pricesne, au colorat imagini din revista „Penticostarul meu” şi au purtat discuţii despre însemnătatea acestei duminici cu părintele Vasile, care a subliniat importanţa femeilor creştine în viaţa noastră şi rolul pe care îl au mamele în educarea copiilor lor. Părintele a accentuat și faptul că mamele creştine sunt mironosiţele de azi ale Bisericii lui Hristos care trebuie să aducă lui Dumnezeu credinţa lor curată şi copii bine educaţi şi credincioşi. De fiecare dată după activităţile practice copiii împărtăşesc impresii şi leagă prietenii între ei, stând la o mică agapă creştină.
Toți părinţii clujeni sunt invitați să participe împreună cu copiii lor la această frumoasă lucrarea a Bisericii, în vederea modelării şi creşterii spiritual-duhovniceşti a micuților, după modelul chipului lui Hristos.
Andreea Pâgleşan, Sursa: Radio Renasterea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu