luni, 16 iunie 2014

Târnosirea bisericii “Sfântul Apostol Andrei” din Cluj-Napoca


Târnosirea bisericii “Sfântul Apostol Andrei” din Cluj-Napoca
Biserica parohiei “Sfântul Apostol Andrei” din municipiul Cluj-Napoca a fost sfințită astăzi de Mitropolitul Clujului. Slujba de târnosire a locașului de cult a debutat la ora 8:30 și a fost săvârșită de Părintele Mitropolit, alături de un sobor de preoți și diaconi.
Sfințirea unei biserici aduce har și binecuvântare
„Ritualul acesta frumos presupune stropirea cu agheasmă și ungerea cu Sfântul și Marele Mir a bisericii și pe dinafară și pe dinăuntru, iar în masa altarului au fost așezate moaște de mucenici. Acum totul este plin de har și de binecuvântare. Noi, cei prezenți la această bucurie, îl rugăm pe Dumnezeu ca jertfa dumneavoastră să o primească cu mărinimie și să vă răsplătească tot efortul pe care l-ați depus. Să dea Dumnezeu ca toată jertfa aceasta să vă fie spre liniștea sufletului, spre mângâiere și spre pace și să aveți parte de multe zile frumoase și de clipe înălțătoare în această biserică”, a arătat Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, în cuvântul duhovnicesc rostit după slujbă de sfințire a bisericii “Sfântul Apostol Andrei” din cartierul clujean Andrei Mureșanu.
Sfințenie, un ideal la care aspirăm toți creștinii
Slujba de sfințire a fost urmată de Sfânta Liturghie la care au luat parte reprezentanți ai Centrului Eparhial, preoți și credincioși din municipiu. Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a vorbit cu acest prilej despre sfințenie, un ideal moral al tuturor creștinilor, arătând că sfințenia sacramentală o primim gratuit atunci când ne botezăm sau când ne împărtășim din Sfintele Taine. Părintele Mitropolit, a arătat totodată că există un alt aspect al sfințeniei și anume sfințenia morală, care este de fapt un ideal pentru toți creștinii. “Dacă sfințenia sacramentală o primim gratuit, prin Taina Botezului, prin Taina Mirului, prin Taina Sfintei Cuminecături, prin Taina Sfintei Spovedanii, prin toate cele 7 Sfinte Taine, sfințenia morală care este o culme înspre care tindem o dobândim cu ajutorul harului Sfintelor Taine, dar și prin efortul nostru personal”, a precizat Înaltpreasfințitul Părinte Andrei.
Biserica, un loc al regăsirii și al comuniunii
“Biserica este menită să fie la dispoziția tuturor celor care cu frică de Dumnezeu intră și se roagă în ea. Acesta este rostul pe care Dumnezeu l-a rânduit dintru început ca să zidească locașuri în care credincioșii să se poată aduna pentru rugăciune”, a spus Pr. Petru Stanciu, parohul bisericii „Sfântul Apostol Andrei”, arătând că biserica este și un loc unde oamenii se pot regăsi și unde pot sta de vorbă cu Dumnezeu.
Recunoștință din partea Mitropoliei, pentru ctitorii și binefăcătorii bisericii
Pentru realizările în slujba Bisericii, ÎPS Mitropolit Andrei i-a oferit părintelui paroh Petru Stanciu distincția “Crucea arhiepiscopală”. A fost oferită și “Crucea transilvană”, cea mai mare distincție din mitropolie pentru mireni, domnului Oliviu Popa,care s-a implicat în edificarea locașului de cult. De asemenea, Pr. Cristian Sonea, preot slujitor în parohia „Sfântul Apostol Andrei”, dar și alte persoane care s-au implicat în această lucrare au primit diplome de aleasă cinstire.
Istoricul parohiei „Sfântul Apostol Andrei” din Cluj-Napoca
Parohia „Sfântul Apostol Andrei” din Cluj-Napoca a fost înființată pe 8 martie 1991 și s-a slujit prima dată într-o bisericuță din lemn, care a ars în urma unui incendiu. După acest incident, slujbele au fost ținute în casa unei credincioase până în 1993, când preotul paroh de atunci Liviu Ștefan a demarat construcția noii biserici. În decembrie 1995 demisolul bisericii a fost finalizat, iar vrednicul de pomenire Mitropolitul Bartolomeu a săvârșit o primă slujbă de binecuvântare a locașului de cult. Au început apoi lucrările de finisare, care s-au încheiat cu pictura locașului de rugăciune realizată în două tehnici fresco și secco de pictorul bisericesc Vasile Lefter, ucenic al maestrului Grigore Popescu. Biserica ocrotită de „Sfântul Apostol Andrei” a fost realizată într-un stil arhitectural ce amintește de bolnița de la Cozia.
Andreea Pâgleşan, Sursa: Radio Renasterea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu