vineri, 2 august 2013

Postul Adormirii Maicii Domnului, prilej de curăţire sufletească

01 august 2013 | Monica Georgescu



Şi în acest an, creştinii se pregătesc sufleteşte pentru postul Adormirii Maicii Domnului, renunţând la mâncărurile de dulce între 1 şi 15 august.
Numit în popor şi Postul Sântă-Măriei, acest moment religios precedă sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului (15 august), e rânduit de Biserică spre amintirea virtuţilor Sfintei Fecioare. În plus, el amintește de postul cu care Mama Mântuitorului, după tradiţie, s-a pregătit pentru trecerea la cele veşnice. Este mai uşor decât postul Patruzecimii, dar mai aspru decât al Naşterii Domnului şi al Sfinţilor Apostoli.
Când s-a decis durata lui
Perioada a fost stabilită în toată Ortodoxia abia în secolul al XII-lea, la Sinodul Local din Constantinopol, sub conducerea Patriarhului Luca Crysoverghi. S-a hotărât ca acesta să înceapă la 1 august şi să dureze 14 sau 15 zile, până la Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului.
Însemnătatea perioadei de abstinenţă
Acest post înseamnă înfrânare nu doar de la anumite alimente, ci de la tot ce ne desparte de Dumnezeu.Evită să te întristezi că pierzi din satisfacţia oferită de hrana „de dulce“, pentru că prin această abţinere vei fi părtașa unor daruri ale Împărăţiei lui Dumnezeu.
Poţi consuma untdelemn, peşte şi vin
Dacă te-ai decis să ţii acest post, trebuie să ştii că în miercurea şi vinerea sunt permise alimentele uscate, iar marţea şi joia se pot consuma şi legume fierte, însă fără untdelem. Sâmbăta şi duminica este dezlegare la untdelemn şi la vin. Pe 6 august, când este sărbătoarea Schimbării la Faţă, în orice zi ar cădea, dar şi în ziua Adormirii Maicii Domnului, dacă aceasta cade într-o zi de miercuri sau vineri, se face dezlegare la untdelemn, peşte şi vin.
Info
Creştinii romano-catolici nu obişnuiesc să ţină post în zilele dinaintea sărbătorii Adormirea Maicii Domnului.
sursa revista click pentru femei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu